Pages

Saturday, 14 January 2012

✿ Aily n Pimple?? owh tdk!!! say NO to pimple!! ✿Kebiasaannya perempuan xkan suka  dgn situasi begini..bgitu juga ngan Aily…Anti pimple :) siyes don’t like..tp kalau llaki ade pimple x pe..nmpk macho skit an..lelaki kalau ade pimple mnunjukkan peribadi yg matured..lelaki yg x de pimple ni JAMBU lar der!!  So Aily x mnt cam tu..x matured!!hehheBerikut adalah beberapa tips yang boleh diamalkan untuk mengurangkan atau mengelak jerawat :

ΦAmbil wudu’ sebelum tidur..(bg yg beragama islam)

ΦPastikan diri berwudu’ sepanjang masa.(bg yg beragama islam)

ΦElakkan diri daripada tekanan.

ΦPastikan anda mempunyai rehat dan tidur yang cukup.

ΦElakkan daripada memicit jerawat dengan kuku kerana ia akan menyebabkan jerawat menjadi bengkak, merah dan berparut (radang).

ΦBerdisiplin dalam menggunakan pencuci muka dan ubat.

ΦPastikan pencuci muka anda betul-betul sesuai dengan kulit muka.

ΦPastikan tangan anda sentiasa bersih kerana jika tangan kotor (mempunyai bakteria), maka ia akan memindahkan bakteria ke muka apabila anda menyentuh muka.

ΦPastikan kain pengelap muka anda sentiasa bersih dan lembut.

ΦLindungi kulit dari sinar matahari kerana ia akan meransang kulit mengeluarkan lebih banyak sebum sehingga menyebabkan pertumbuhan jerawat.

ΦKurangkan makanan yang pedas, berminyak dan berkalori.

ΦElakkan dari membuat atau memikirkan perkara-perkara yang boleh menaikkan ghairah nafsu.

ΦPastikan muka anda benar-benar bersih selepas memakai mekap.
so apalagi..da cube??? Aily mmg praktikkan pown..hehhe..erm k lar ,tu je serba skit pengetahuan yg Aily nk kongsi disini..bye Assalamualaikum..No comments:

Post a Comment