Pages

Tuesday, 27 December 2011

Cerita Teladan yang berkaitan dengan SolatSudah tentu ramai diantara kita  yg mlakukan ibadat solat,puasa,haji,membaca al-quran dan ibadah yg laen..tp taw x!! berapa ramai mndirikan ibadah ni  dgn pnuh rasa cinta dan rindu kpd Allah?? kalau tnye Aily pown..sjujurnye  Aily pown x cam tu sgt..ea lar kita kan manusia biasa..insan yg mlakukan ibadah tnpa tahu pengertian..itupown kerana Solat itu dituntut dlm Islam..

Kajian tlah membuktikan seseorang yg mnunaikan solat akn berdiri dlm solatnye itu sebanyk 372,300 kali dan sjud sbnyk 744,600 kali(anggrn umur shgga 60 thn)..MasyaAllah bnyk an..Solat itu penawar rindu bg kita yg merindui-Nya..Setiap kali kita berdiri,rukuk dan bersujud umpama langkah2 ktika berjalan..Allah S.W.T amat mengasihi hamba yg mencari  cinta-Nya.  
   

Rata-rata manusia telah melupakan aspek cinta dalam hubungannya dngan Allah trmasuk bg mereka yg menunaikan solat.Hablumminannas(cintai manusia) dan Hablumminallah(cintai Allah) adalah konsep  yg berakar umbi  drpd perkara cinta.Drpda Cinta lahirlah kasih sayang.Kasih sayang itu adalah hasil dalam menterjemahkan perasaan Cinta.Kerana mencintai Allah,maka Dia sayang dan sentiasa mmberi rezeki kpd hambanya rezeki walaupown tanpa dipinta.kenikmatan cinta tidak boleh dibeli dgn wang ringgit..Tanggungjawab kita seharusnya  menghidupkan agama-Nya (Islam) spaya khdupan kita itu makmur.

Cinta yg dibina berasaakn pnduan Syariah blh mmelihara kemuliaan diri wanita dan mnyelmtkan lelaki drpd menjelma mnjd haiwn pemangsa yg rakus .Cinta yg dibina atas Kecantikan,akn hilang apabila kecantikan itu luntur.Cinta yg dbina atas Ketampanan dan Kekayaan akan melayang apabila Ketampanan dan Kekayaan itu lebur.Cinta yg berkekalan ialah yg dbina diatas asas2 yg kekal.Yg kekal itu Maknawi bkn fizikal.Cinta yg berkekalan dibina di atas nilai agama dan akhlak yg mulia.ciri-ciri agama dan akhlak perlu djadikan keutamaan.

Perkataan cinta pd hari ini mnjadi kotor krn kita mnggnkannya dgn cara yg salah.Ramai ank muda hari ini memperalatkan nafsu atas nama cinta.Tujuannya hnya untuk mngambil ksempatan .Habis madu sepah dibuang..Mangsanya pula kbnyakannya drpd ank2 gadis yg jujur dalam mncri "CINTA SEJATI".Berhati-hatilah,krn takrif cinta bg lelaki adkalanya bersalut nafsu (x semua lelaki mcm tu),sementara tkrif cinta bg wanita pula ialah keinginan untk dicintai dan mndptkan perlndungan..Justeru, tdk hairan hari ini  ramai mnjd mgsa Cinta Plastik.So,ada baiknya kita memulakan langkah untuk mncari cinta Allah ini melalui Solat.Semoga kita berjaya meraih cinta Allah .sebagaimana inti sari yg terkndung dlm doa rasulullah : Ya Allah,kurniakanlah perasaan cinta kepada-Mu dan cinta kpd org yg mengasihi-Mu dan apa sahaja yg mmbawa daku menghampiri cinta-Mu.Jadikanlah cinta-Mu itu lbih aku hargai drpd air sejuk bg org yg kehausan.

Semoga dgn kisah ini,kite semua tlh mndpt satu pengajaran dan teladan.hope dgn kisah ini kita dpt bermotivasikan diri kearah  khdupan yg positif..just untuk memperingkatkan kpd diriki yg mudah lupa dan alpa..inilah gunanya cerita dunia mayaku..heheh. :)

No comments:

Post a Comment